به گزارش خبرنگار ادبي " مهر " اين برنامه با حضور شاعران، نويسندگان، استادان دانشگاهها، دانشجويان و هنرمنداني چون دكتر فرهاد ناظرزاده كرماني، استاد ايرج نوذري، دكتر نقيب زاده، دكتر نجمه شبيري، گيتا گرگاني، دكتر جواد ذوالفقاري، نازنين نوذري، محمد قاسم زاده، دبير اول كارشناسان سفارت هند در ايران و بسياري ديگر و با نواختن سرود ملي جمهوري اسلامي ايران آغاز شد.
ايرج نوذري (هنرمند، زبان شناس) به عنوان اولين سخنران جلسه درباره آشنايي باهند و ادبيات غني آن به طور اجمال و اختصار سخن گفت: يكي از اين زبانها، زبان اردوست كه بيشتر به زبان تعزل شهرت دارد و زماني كه در هند بخواهند به شعر ارزش در خور توجهي داشته باشند از زبانهاي فارسي و اردو استفاده مي كنند، نمونه بارز آن آواز قوالهاي هندي است كه آوازشان رابه زبان آروپا فارسي روايت مي كنند حتي گاهي مواقع معني شعر فارسي را نمي دانند فقط آن را حفظ مي كنند و اين يكي از عظمت هاي زبان فارسي است.
پس از ايرج نوذري دبير اول سفارت هند به نمايندگي از طرف سفير به عنوان سخنران دوم برنامه پيام سفير هند را براي حضار قرائت كرد. دكتر نجمه شيبري نيزسخنران بعدي بود كه درباره معرفي تاگور و آثار او سخن گفت. وي در بخشي از سخنانش گفت: تاگور تا پيش از هجده سالگي بيش از هفت هزار بيت شعر سرود و مقالات بسياري نوشته است و در همين دوران اولين مجموعه اشعارش منتشر و مقالاتش در مجلات ادبي هند چاپ شد.
گيتا گرگاني (مترجم و نويسنده) كه پايان نامه اش درباره تاگور بوده، سخنران بعدي بود كه درباره سير ادبي آثار تاگور سخن گفت. وي گفت: تاگور در زندگي و هنرش انساني بدعت گذار بود، مدام شكل و سبك شعرش را تغيير مي داد. در موسيقي محلي بنگالي تغييراتي اساسي بوجود آورد.
دكتر فرهاد ناظرزاده كرماني (نمايشنامه نويس، مترجم و استاد هنرهاي نمايشي دانشكده هنرهاي زيبايي دانشگاه تهران) نيز اظهار داشت : تاگور بخشي از زندگي خويش را وقف ادبيات نمايشي و هنر و تائتر كرده است تاگور بيش از شصت نمايشنامه كوتاه و بلند نوشته كه در بعضي از آنهاكارگرداني و بازي كرده است وي در نوشتن اين متون از دو سنت بهره برده است يكي سنت نمايشنامه نويسي اروپايي و ديگر سنت نمايشنامه نويسي سانسكريت علاوه بر اينها سنت ديگر هم تاگور از خود بجاي گذاشته كه سنت بنگالي است كه به رقص نمايش شهرت دارد تاگور پايه گذار اين سبك است.
نازنين نوذر (نويسنده، مترجم واستاد دانشگاه) نيز گفت : يكي از مشخصه هاي تاگور ادغام سنت و مدرنيته است، تاگور معلمي بود كه قدرت ابتكار و تخيل فوق العاده اي داشت وي در سال 1901 مدرسه معروف خود را در شانتي نيكتان تاسيس كرد كه بعدها به موسسه بين المللي وي شوا - بهاراتي تغيير نام داد. تاگور موسيقداني برجسته و صاحب سبك است كه بيش از 2000 ترانه سرود وي علاوه بر شعر و موسيقي به عنوان نقاش در كشورهاي مختلف نمايشگاههايي برپا كرد. از تاگور شصت مجموعه شعر و تعداد بي شماري كارهاي منثور به جاي مانده است. رابيندرنات تاگور در سال 1913 برنده جايزه ادبي نوبل شد.
پنجمين نشست با سرآمدن ادبيات جهان كانون ادبيات ايران با اجراي قطعات درخشان راگاي هندي توسط ايرج نوذري و مجتبي تيموري به كار خويش پايان داد.
نظر شما